Padoms

Cekulainās pīles izskats un tā, ar ko barojas melnā pīle, dzīvotnes un ienaidnieki

Cekulainās pīles izskats un tā, ar ko barojas melnā pīle, dzīvotnes un ienaidnieki


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kušķains cekulainais ir ūdensputns, kas lielāko savas dzīves daļu pavada uz ūdens un dziļi ienirst, meklējot pārtiku. Putni dzīvo lielos ganāmpulkos, apmetas pie ūdenstilpnēm, ziemošanas nolūkos aizlido uz siltajām zemēm. Otrajā dzīves gadā viņi veido spēcīgus pārus, kas nesadalās līdz nāvei. Pīlei ir īsi spārni, viņiem ir grūti lidot, taču šī funkcija neliedz putniem nirt.

Melnā cekula izskats

Tufted Duck ir maza ūdensputni no pīļu ģimenes. Pārējie tās nosaukumi ir nigella, balti. Pīles dzīvo kolektīvi, lielos baros. Drake ir ļoti skaists izskats: spīdīga melna apspalvojums ar violetu nokrāsu. Tēviņu sānos ir sniegbaltas svītras, kas iet uz vēderu un spārnu dibenu, un uz mazās galvas ir ķemmētas muguras cekuls (vairākas karājas spalvas).

Mātītēm spalvu krāsā ir atturīgāki toņi, melnā krāsa ir atšķaidīta ar brūnu, un sniega baltas sānu sloksnes vispār nav, vēderā ir šokolādes nokrāsa. Pīļu cekuls ir nedaudz īsāks.

Ekspertu viedoklis

Zarechny Maxim Valerievich

Agronoms ar 12 gadu pieredzi. Mūsu labākais vasarnīcu eksperts.

Cekulainās pīles ķermeņa garums ir 42-52 centimetri, svars - 505-705 grami, spārnu platums - 62-72 centimetri. Putnu galva ir apaļa, kakls ir plāns un īss, acis ir dzeltenas, vidū melns punkts. Knābis ir īss un plats, zilganpelēkā krāsā, ar melnu galu. Ķepas ir pelēkas, ar tumšām membrānām.

Savvaļā cekulainā pīle dzīvo apmēram 20 gadus. Pīles lielāko daļu laika pavada ūdenī. Ēdienu viņi iegūst, nirstot. Viņi var ienirt 4 metru dziļumā. Pēc īsa skrējiena pacelieties no ūdens virsmas. Putni lido ātri. Viņi var pacelties arī no sauszemes. Šī pīle neizstaro tipisku pļāpāšanu. Mātītes ķērc vai šņāc. Dreiks izdod skaņu, kas līdzīga svilpei "gun-gun".

Dzīvotne

Cekulainā pīle ir ūdensputni un niršanas putns. Šādas pīles apmetas pie ezeriem, upēm, dīķiem, mākslīgiem rezervuāriem ar saldūdeni. Izvairieties no purviem un upju palienēm. Šis gājputns pārziemo siltos reģionos. Pavasarī tā nonāk dažādos Eirāzijas mērenās zonas reģionos. Baltkrievijā, Ukrainā un Krievijā ir redzēti daudzi pīļu ganāmpulki.

Putni apmetas dažāda veida ūdenstilpēs, bet dod priekšroku zivju audzētavu dīķiem, kur dzīvo melngalvju kaijas. Pīles izvēlas dziļus ezerus un ūdenskrātuves, kurās ir daudz zivju, kukaiņu, topoša un piekrastes veģetācija.

Migrācijas

Cekulainā pīle ir migrējoša, tranzītā migrējoša putnu suga. Viņi no siltajām valstīm ierodas marta beigās un aprīļa sākumā. Uz mērenās zonas ūdenstilpnēm tie parādās, kad uz ūdens virsmas vairs nav ledus. Maija beigās pīles būvē ligzdas un sāk inkubēt cāļus. Pēc mēneša pīles izšķiļas no olām. Otrajā dzīves mēnesī viņi jau var lidot.

Visas pīles gatavojas lidojumam septembrī. Pirmkārt, sākas migrācijas. Tie notiek pirms lidojuma uz ziemošanas vietām. Rudens aiziešana notiek oktobra beigās, novembra sākumā. Melnošana ziemo lielos vairāku tūkstošu putnu ganāmpulkos subtropu zonā, tas ir, Francijas, Holandes, Beļģijas, Britu salu krastos, kā arī Melnās, Vidusjūras, Kaspijas jūras un pat Ziemeļāfrikas krastos. . Neliela pīļu daļa ziemošanai paliek Eirāzijas mērenajā zonā.

Ko viņi ēd

Galvenā putnu diēta ir dzīvnieku izcelsmes pārtika. Pīles ēd kukaiņus, odus, spāres, vardes, mīkstmiešus, mazās zivis. Trūkstot dzīvnieku barībai, putni barojas ar veģetāciju. Chernyad labi nirst un var sasniegt zivis no 3-4 un pat 10 metru dziļuma. Pīle var palikt zem ūdens gandrīz minūti.

Pīļu audzēšana

Putni ir gatavi vairoties 1-2 gadus pēc piedzimšanas. Putu pīle savu pāri atrod ziemā. Aprīļa sākumā putni ierodas Eirāzijā, mērenas klimatiskās zonas vietās, līdz maija vidum viņi tur vienu kopēju ganāmpulku. Pārus atdala, kad pīles sēž uz ligzdām. Cekulainā pīle sāk ligzdot vēlāk nekā citas pīļu sugas.

Putni ligzdo maija beigās, jūnija sākumā. Ligzdošanas periods ir atkarīgs no ūdens līmeņa, kā arī no piemērotu ligzdošanas vietu pieejamības. Pīles dod priekšroku apmesties melngalvju kaiju aizsardzībā. Putni ligzdo kopā vai atsevišķi. Viņi var veidot divdesmit vai vairāk pāru kolonijas. Viņi bieži apmetas upes zīriņu un melngalvju kaiju tuvumā.

Ligzdas tiek sakārtotas uz zemes, ne tālāk kā 50 metru attālumā no ūdenskrātuves. Kā celtniecības materiāls tiek izmantota sausa zāle, niedru daļiņas, zari, spalvas, pūkas. Ligzdas izvietotas labi aizsargātās un neuzkrītošās vietās, blīvos augsta piekrastes veģetācijas biezokņos, kazenes krūmos, niedrēs, niedrēs, grīšļos. Ligzdošanai bieži izvēlas izciļņus un nelielas salas. Ligzda ir bļodveida, apmēram 30 cm diametrā un gandrīz 16 cm dziļa.

Sajūgs satur 6-11 olas un dažreiz pat 20-27 olas, tomēr tās pieder dažādām mātītēm. Apvalks ir pelēkzaļš, matēts, gluds. Olu svars ir 53 grami. To garums ir 6 centimetri un diametrs - 4 centimetri. Mātīte dēj olas maija beigās vai jūnija sākumā.

Inkubācija ilgst gandrīz mēnesi (23-27) dienas. Briesmu gadījumā sievietes bieži pamet sajūgu un uzceļ jaunas ligzdas. Sezonas laikā viņiem izdodas pabarot vienu perējumu. Ligzdošana beidzas jūlijā.

Par izšķīlušos cāļiem rūpējas tikai sieviete. Pīle ar pīlēniem atstāj ligzdu un dodas uz vietām, kur ir vairāk pārtikas. Pirmajās dzīves dienās cāļi knābā kukaiņus un augus no ūdens. Pieauguši pīlēni nirst pēc pārtikas. Cāļi kļūst patstāvīgi piektajā dzīves nedēļā. Divu mēnešu vecumā, augustā, spārnā paceļas jaunas pīles. Oktobrī-novembrī viņi kopā ar vecākiem lido uz siltākiem reģioniem.

Dabiski ienaidnieki

Cekulainās pīles bieži ir mednieku medījums. Šiem putniem ir garšīga, lai arī zivs, taukaina gaļa. Cekulainās pīles dabiskie ienaidnieki ir vārnas, kas iznīcina olas un apēd mazus pīlēnus, kā arī siļķu kaijas. Cāļi, kuri nespēj lidot, bieži kļūst par plēsēju (lapsas, vilki) upuri, tāpēc visa perēšana reti izdzīvo līdz pieauguša cilvēka vecumam. Cekulainās pīles medī plēsīgie putni (vanagi, pūķi).


Skatīties video: - Meža pīles pīlēns - Утёнок дикой утки - Mallard Duckling (Oktobris 2022).