Padoms

Krupu pīļu apraksts un dzīvotnes, savvaļas dzīvnieku uzvedība un diēta

Krupu pīļu apraksts un dzīvotnes, savvaļas dzīvnieku uzvedība un diēta



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Pīlei ar iesauku krupu krēsls faktiski nav nekāda sakara ar pīļu kārtību, izņemot izskatu līdzību un pastāvīgu dzīvesvietu uz ūdens. Šis parasto cilvēku putns tiek saukts par ausu, cekulainu un zinātniski - par lielo vai cekulaino. Krupu krēsls tika saukts par gandrīz neēdamu gaļu - jūs to varat ēst, bet tam ir izteikts atgrūdošs zivju aromāts.

Krupu krēsla apraksts

Eiropas ķirbis jeb cekulainais ķirbis ir lielākais indivīds no krupju dzimtas ģimenes, pieder ūdensputniem. Ārēji šis putns atgādina pīli, bet graustam un pīlei nav nekā kopīga. Sakarā ar īpašo kaulu struktūru (tie nav tik dobi kā citiem putniem un mazāk piepildīti ar gaisu), krupu krēsli nevar palikt uz ūdens virsmas, bet gandrīz vai pilnīgi iegremdēti tajā.

Crested Grebe izskats:

  • korpuss ir ruļļa formas;
  • plāns, garš kakls;
  • kājas tālu aizmugurē;
  • gandrīz neredzama aste;
  • plakani nagi;
  • īsi spārni;
  • smails taisns knābis.

Lieliskā krupja krēsla iezīme ir tā kājas - tās ir īsas, bet spēcīgas. Viņiem nav tādu membrānu kā pīlēm, bet pirkstu sānos ir plaši asmeņi, ar kuru palīdzību putns ātri peld un lieliski nirst. Trīs pirksti rāda uz priekšu, bet ceturtais - uz aizmuguri. Peldēšanas laikā kājas atrodas nevis zemē, bet gan aiz muguras, rīkojoties kā kuģa dzenskrūve.

Krupu krēslam ir mīksts un blīvs apspalvojums, spalvas no ādas iziet gandrīz taisnā leņķī. Ārpus pārošanās perioda ausu putna tēviņu ir grūti atšķirt no mātītes gan pēc izmēra, gan apspalvojuma - dominē tumšas, pelēkas krāsas. Pārošanās sezonā uz galvas un kakla parādās pušķi, vēders un kakls priekšā ir gaiši, sānos - koši sarkanas spalvas. Uz kakla ir redzama kastaņsarkana apkakle ar melnu apmali. Virsotnē atrodas 2 melnu spalvu ķekari.

Ekspertu viedoklis

Zarechny Maxim Valerievich

Agronoms ar 12 gadu pieredzi. Mūsu labākais vasarnīcu eksperts.

Krupu krēsls ir maza izmēra - tēviņi sver līdz pusotram kilogramam, sievietes - 1-1,2 kilogramus. Garumā tie sasniedz 50-70 centimetrus.

Putnu biotops

Cekulainais krauklis lielāko daļu laika pavada uz ūdens. Pateicoties īpašajai kāju struktūrai (tās atrodas aiz muguras, uz tām nav membrānas), putns staigā ar grūtībām, izskatās neveikls. Grebes reti nonāk krastā, galvenokārt ligzdošanas periodā. Viņi dzīvo dīķos un ezeros.

Crested Grebe var atrast uz ūdenstilpnēm jebkurā Eirāzijas valstī. Putnam nepatīk auksts klimats, tāpēc tas praktiski nedzīvo ziemeļu reģionos. Austrālijā un Jaunzēlandē jūs nevarat atrast lielisko krupi, viņi joprojām dzīvo Āfrikā, kaut arī nelielā skaitā. Centrālajā Eiropā Grebe var dzīvot pat mākslīgos rezervuāros (pilsētas parku dīķos).

Uzvedība savvaļā

Krupis ir dienas putns; tas reti pārvietojas naktī un tikai tad, kad mēness ir gaišs. Dzīvo viens pats, izveido pāri tikai ligzdošanas periodā. Visas dienas garumā viņš ir uz ūdens, viņš lieliski nirst, ar taisnu kaklu metoties ūdenī, lielos attālumos peld zem ūdens.

Ekspertu viedoklis

Zarechny Maxim Valerievich

Agronoms ar 12 gadu pieredzi. Mūsu labākais vasarnīcu eksperts.

Tas lido labi, bet negribīgi, tāpēc briesmu gadījumā tam ir vieglāk nirt zem ūdens nekā pacelties (šim putnam nepieciešams liels pacelšanās skrējiens). Cekulainā kraukļa balss ir skaļa, putns spēj radīt dažādas skaņas.

Pavasara migrācija sākas martā-aprīlī, kad atveras ūdenskrātuves. Grebes dod priekšroku ligzdošanai ezeros, kur ir biezokņu un niedru zonas, bet ir arī atklātu dziļu ūdeņu teritorijas. Ja rezervuārs nav liels, Grebes ligzdo pa pāriem. Lielie ezeri var uzņemt kopas līdz 50-100 pāriem.

Diēta

Galvenā cekulainā deva ir mazas zivis, kuru garums nepārsniedz 8 centimetrus. Lielāks krupis ēd vairāk zivju nekā visas pārējās krupju sugas.

Papildus mazām zivīm tas var ēst:

  • niršanas vaboles;
  • kļūdas;
  • vēžveidīgie;
  • vēžveidīgie;
  • spāres;
  • ūdens kļūdas;
  • vasaras raibumi;
  • gliemeži.

Galvenā pelēkbarības metode ir niršana. Viņi nolaižas zem ūdens 2-3 reizes minūtē, katru reizi veicot attālumu līdz 25 metriem. Viens no 4-5 mēģinājumiem noķert zivis beidzas veiksmīgi. Kad pieaudzis krauklis noķer zivis, pīlēni ar čīkstoņu piesteidz pie tās un mēģina tikt pie ēdiena. Jaunus dzīvniekus baro ar kurkuļiem, mazām zivīm, kukaiņiem.

Krupu krēsls var pavadīt stundas uz ūdens virsmas vai, puslīdz iegremdējies tajā, savākt pārtiku no ūdens virsmas un lidojumā noķert kukaiņus.

Reprodukcijas un pārošanās sezona

Lielais cekulains ir pazīstams ar neparastām pārošanās spēlēm pirms ligzdošanas. No ārpuses šīs spēles ir līdzīgas dejai - putni peld viens otram pretī, apspalvojums uz galvas ir saburzīts. Iepazinušies, tēviņš un mātīte stāv uz ūdens, vienlaikus nirst un paņem aļģu daļiņas no rezervuāra dibena. Viņi tos dāvina viens otram knābī.

Gan pārošanās, gan ligzdošana notiks uz improvizēta niedru un žāvētu aļģu plosta. Bet pārošanai tiek izmantots pagājušā gada plosts, un cāļu izšķilšanai pāris kopīgi būvē jaunu. Olas parasti dēj maija beigās. Mātīte dēj 3-7 baltas olas, bet laika gaitā tās iegūst brūnganzaļu nokrāsu.

Apmēram 50 centimetru augstā ligzdā olas tiek turētas siltumā, neskatoties uz to, ka zem cekulainā Grebes ķermeņa svara tā ir iegremdēta ūdenī. Abi vecāki inkubējas. Pēc 24-30 dienām izceļas cāļi, kas jau ir pārklāti ar dūnām - jaunajiem ir spilgti svītrainais apspalvojums. Cāļi pārceļas uz vecāku muguru un uzturas tur līdz 1,5-2 mēnešiem, līdz viņi iemācās paši iegūt savu ēdienu.

Dabiski ienaidnieki

Galvenie ienaidnieki, kas apdraud krupu izkārnījumus, galvenokārt pārošanās sezonā un olu inkubācijas laikā, ir:

  • purva mežzeme;
  • pelēkā varene;
  • varene;
  • līdaka.

Putni var knābāt olu sajūgu, un līdakas ar prieku mielojas ar jauniem pīlēniem, kuri tikai mācās iet lejā ūdenī. Krupis var nomirt zvejas tīklā, ja tas sapinies tajā, kad ienirst pārāk dziļi pārtikai. Ligzdas apdraud pēkšņas laika apstākļu izmaiņas, kad paaugstinās spēcīgi viļņi un ūdens līmenis ūdenskrātuvē paaugstinās.

Sugas populācija un statuss

Lielie cekulainie ķirbji pieder pie krupu sugu sugas - ūdensputnu ģimenes. Kopumā populācijā ir 22 sugas, no kurām 3 jau ir izmirušas. Lielā cekulainā pelēka ir visizplatītākā krupu putnu suga, kas sastopama Eiropā. Grebes nav radniecīgas nevienai putnu sugai. Sākotnēji tika uzskatīts, ka viņi pieder pie vājprātīgo ģimenes viņu ārējās līdzības un paradumu dēļ, vēlāk teorija tika apšaubīta. 2003. gadā izskanēja teorija, ka krupji ir tuvi flamingo radinieki.

Neskatoties uz to, ka daudzi Greene Greater pārstāvji medību laikā iet bojā (viņi to izšauj kopā ar pīli), nelabvēlīgos klimatiskajos apstākļos populācija nesamazinās. Pēdējo desmitgažu laikā to skaits ir pieaudzis, jo ievērojami paplašinās zivju audzētavu un citu mākslīgo rezervuāru tīkli.


Skatīties video: Pīles #4 (Augusts 2022).